ירדנה עובדיה מפתחת את "הקטר שיוביל את הכלכלה העולמית"
המשבר הכלכלי המתמשך באירופה ובארה"ב, גורם להאטה כלכלית ניכרת ביבשות המובילות מבחינה כלכלית, והקושי של סין להמשיך לצמוח בקצב מואץ כפי שהיה עד לפני מספר שנים, קושי שמאפיין גם מדינות אחרות בדרום מזרח אסיה ובהן גם אלה שכונו ה"נמרים האסייתיים" ( דרום קוריאה, סינגפור, הונג קונג וטייוואן), מוביל אנשי עסקים ישראלים רבים לחפש הזדמנויות באפריקה. יש, כמובן, גם כאלה שכבר מצאו הזדמנויות אטרקטיביות – אחת המפורסמות שבהן היא ירדנה עובדיה – שכבר לפני מספר שנים יזמה את הקמתם של שני בתי חולים בגינאה המשוונית – ובאופן כללי, אם לצטט את אלי אבידר, נשיא לשכת המסחר ישראל-אפריקה, הרי ש"היבשת השחורה בדרך להפוך לקטר שיוביל את כלכלת העולם".
כבר עכשיו למעשה, אי אפשר להתעלם מהעובדות שמצביעות על עלייה ניכרת בפעילות העסקית של ישראלים באפריקה: במהלך 2013 דיווחה לשכת המסחר ישראל-אפריקה על גידול של 40% במספר החברות שהצטרפו אליה, ועל מדדים נוספים המספקים אינדיקציות מובהקות לאטרקטיביות של אפריקה (היקף הביקוש לביטוח אשראי, כלי חיוני עבור המעוניינים בפעילות עסקית באפריקה, בקשות לסיוע בהתנהלות מול ממשלות שונות באפריקה ועוד).
איפה כדאי להשקיע באפריקה?
ירדנה עובדיה כאמור פועלת בעיקר בגינאה המשוונית. מדינות אחרות שמושכות אליהן אנשי עסקים ישראלים הם קניה, גאנה, אנגולה ואתיופיה.
קניה, השוכנת בחלקה המזרחי של היבשת, היא אחת המדינות הגדולות באפריקה וגרים בה קרוב ל- 45 מיליון בני אדם. כלכלתה מבוססת על חקלאות ותיירות והיא אחת החזקות ביותר ביבשת. היחסים הטובים עם ישראל והמשילות הגבוהה הופכים אותה לאטרקטיבית במיוחד.
גאנה, השוכנת לחופי מפרץ גינאה שבמערב אפריקה, היא מדינה דמוקרטית שמתאפיינת בתקשורת חופשית וכלכלה בעלת פוטנציאל גבוה. אנגולה הייתה מושבה פורטוגזית עד 1975, ודווקא לאחר שזכתה לעצמאות פרצה בה מלחמת אחים עקובה מדם שכמעט החריבה את המדינה. כיום שורר באנגולה שקט, ובזכותו, כמו גם בזכות היותה עשירה בנפט וביהלומים, היא מומלצת כאופציה לפעילות עסקית באפריקה.
אתיופיה היא אופציה מומלצת בעיקר בשל ההיכרות הטובה של ישראלים יוצאי מדינה זו עם המנטליות שלה, והיכולת שלהם לפעול בה באופן אפקטיבי מאוד. המדינה שוכנת לחופי ים סוף בחלקו הדרומי, ונהנית מכלכלת שוק שעוברת הפרטה מואצת ועל כן מציעה הזדמנויות אטרקטיביות במיוחד.
באופן כללי כדאי לדעת ש- 30% מהמחצבים הטבעיים מרוכזים ביבשת זו, וכן יש בה עתודות קרקע עצומות בגודלן עבור חקלאות. בנוסף, במדינות רבות מסתמנת כמיהה עזה של התושבים לקדמה ולברכה שהיא מביאה עמה – כפי שלמשל תושבי גינאה המשוונית נהנים משירותי בריאות ברמה מערבית, גבוהה בהרבה מזו אליה היו מורגלים עד שירדנה עובדיה הקימה את בתי החולים במדינה הקטנה שלחופי האוקיינוס האטלנטי (ושבירתה מלאבו, אגב, שוכנת על אי).
לצד המדינות שבהן מומלץ לבחון הזדמנויות עסקיות, ישנה גם רשימה "שחורה" של מדינות מסוכנות, עקב המצב הביטחוני הבלתי יציב בהן ובשל העובדה שאין להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל: סודן, צ'אד, מאוריטניה, סומליה ומאלי. לניגריה יש פוטנציאל כלכלי אדיר ויחסים טובים עם ישראל, אולם רמת השחיתות הגבוהה במדינה, גם ביחס למדינות אפריקאיות אחרות, מקשה על הפעילות העסקית בה.
פורצי הדרך אל היבשת השחורה
לא רק ירדנה עובדיה אלא גם לא מעט אנשי עסקים ישראלים אחרים כבר גילו את הפוטנציאל הטמון ביבשת השחורה, ולכבוד הבולטים שבהם נערך בקיץ 2013 נשף חגיגי בהשתתפות שר הכלכלה והמסחר נפתלי בנט.
במהלך הנשף התקיים טקס רב רושם ובו הוענקו אותות הוקרה לפורצי הדרך בתחומים השונים: מוטורולה בתחום הטכנולוגיה, שיכון ובינוי בתחום התשתיות, קבוצת תה"ל בתחום החקלאות והמים, לאו שכטר בתחום היהלומים – וירדנה עובדיה על יזמות יוצאת דופן.