ניר גלילי שילוב של עסקים וקריירה צבאית
לא רבים יודעים זאת אך ניר גלילי, מי שמכהן כיום כמנכ"ל חברת האנרגיה סונול, כיהן בעברו בכמה תפקידים משמעותיים גם בצה"ל. בין השאר פיקד גלילי על המרכז הלאומי לאימוני זרוע היבשה (בסיס שהיה מוכר בעבר בשם באלי"ש, נקרא כיום מל"י ובכל מקרה רובנו מכירים אותו פשוט כ"צאלים"), ועוד קודם לכן התקדם בסולם הדרגות בחיל השריון אליו התגייס ב-1973.
ניר גלילי – שריונר ומפקד
אל הפיקוד על אחד הבסיסים המורכבים והגדולים בצה"ל לא הגיע ניר גלילי כמובן יש מאין.
גלילי, יליד 1955, שירת במשך שנים רבות כשיריונר. הוא החל את השירות הצבאי מעט אחרי מלחמת יום הכיפורים, עבר הכשרה בסיסית, השלים תפקידי פיקוד זוטרים ולאחר מכן שימש גם כסמג"ד בחטיבה 500, מג"ד בחטיבה ואף מפקד החטיבה.
באופן טבעי הייתה חטיבה 500, שכיום כבר אינה קיימת (ב-2003 היא פורקה במסגרת רה-ארגון כללי), שותפה לאורך השנים לשורה ארוכה של קרבות. בפרט יש להדגיש את תרומתה להצלחת צה"ל במבצע שלום הגליל – החטיבה, שבאותם ימים פיקד עליה דורון רובין (גלילי היה אז סמג"ד), לחמה בגזרה המרכזית, גברה על כוח סורי גדול באזור עין זחלתא והגיעה אל כביש ביירות-דמשק, כשבכך היא פותחת את הציר לכוחות נוספים. בהמשך פעלה החטיבה בתוך ביירות, במסגרת המאמץ הכולל להוביל לסילוקם של כוחות אש"ף מן העיר.
באקדמיה ובעסקים
לאחר שפשט ניר גלילי את מדיו, בדרגת תת אלוף, הוא מונה לתפקיד מנכ"ל חברת השכרת הרכב והליסינג המובילה "שלמה סיקסט".
לתפקיד זה הגיע ניר גלילי כשבאמתחתו לא רק ניסיון צבאי אלא גם הכשרה רלוונטית באקדמיה, ובפרט השלמת לימודי תואר שני למנהלים באוניברסיטת תל אביב – מסלול שנחשב יוקרתי ושאותו סיים בהצטיינות. מעניין אגב לציין שאת התואר הראשון שלו למד גלילי בתחום אחר לחלוטין – היסטוריה. ההתעמקות בעבר, קרוב לוודאי, הייתה בעלת משמעות גם במסגרת הבנת תהליכים המתרחשים בהווה ומאפשרת למי שנושא בתפקידי מפתח ובאחריות פיקודית/ ניהולית, הן בצבא והן בחברות גדולות בתחום האזרחי, לראות תמונה רחבה ולפעול בהתאם.
כך או כך, במהלך 10 השנים בהן כיהן כמנכ"ל "שלמה סיקסט" התמודדה החברה עם אתגרים לא פשוטים ובהם מיתון כללי במשק, מתחרות חזקות (ובפרט אוויס ואלבר), התפרסות לתחומי פעילות נוספים וסינרגטיים (למשל ביטוח) והציפיות הגבוהות שלמד לפתח הצרכן הישראלי ובפרט בתחום השכרת הרכב והליסינג.
גלילי ו"שלמה" השכילו להתמודד עם כל האתגרים הנ"ל, החברה צמחה והפכה לתאגיד עסקי משגשג וגלילי הרגיש מוכן לעבור לאתגר חדש ולתחנה הבאה בחייו – מנכ"ל "סונול".
אל תפקידו כמנכ"ל סונול הביא ניר גלילי הן את הידע האקדמי, הן את היכולות שרכש בתפקידיו השונים בצבא והן את הניסיון הניהולי שצבר ב"שלמה סיקסט". באופן טבעי, למרות שמדובר בחברות שונות לחלוטין זו מזו, ישנם גם לא מעט קווי דמיון בניהול חברות שכאלה – כך למשל בשני המקרים נדרשת התבוננות לא רק בנקודת הזמן הנוכחית אלא גם לטווח הארוך, ישנה חשיבות רבה לבניית שדרת ניהול יציבה שמאפשרת האצלת סמכויות, יש להציב דוגמה אישית ולהוביל את כלל העובדים בארגון ובמקביל גם להתמודד עם שינויים בלתי פוסקים מבחוץ.
במסגרת ניהול "סונול" ניתן לציין למשל את החלטת הממשלה לצמצם את מרווח הרווחים בתחום מכירת הדלק, ואת הפתרון שהגו ניר גלילי ועמיתיו לצמרת העסקית: פיתוח תחום חנויות הנוחות – החלטה שהתגלתה כנבונה. דוגמה נוספת לראיה רחבה של המציאות היא ההחלטה לפעול לצמצום זיהום האוויר והקרקע במסגרת תחנות הדלק של החברה, כשעל הפעילות בתחום זה זכתה "סונול" בפרס ירושלים לאיכות הסביבה.