מי צריך ייעוץ לעסק משפחתי?
במקרים רבים עסק משפחתי הוא חלום שהתגשם: אחד מבני המשפחה עוסק במה שהוא מצטיין בו ותמיד חלם להתפרנס בזכותו, בני המשפחה מצטרפים אליו ומסייעים לו – וכולם נהנים מעסק משגשג ומתחושת ביחד מעצימה.
אבל עסקים משפחתיים עלולים להפוך למלכודת מסוכנת, ולא רק להסב נזקים כספיים אלא גם לערער את יסודות המשפחה ולהוביל למריבות ופילוגים. אחד הצעדים המומלצים הוא להיעזר בייעוץ לעסק משפחתי מצד אנשי מקצוע המתמחים בכך – בין אם על מנת לפתור משבר כזה או אחר, ובין אם כחלק בלתי נפרד מהפעילות השוטפת (כשבאופן טבעי, האופציה השנייה ממזערת את הסיכון להיווצרות משברים בעלי פוטנציאל הרסני הן לעסק והן לתא המשפחתי השברירי מיסודו).
החסמים הניצבים בפני קבלת ייעוץ לעסק משפחתי ואיך מדלגים מעליהם בקלות
ישנן 3 סיבות עיקריות מדוע עסקים משפחתיים רבים נרתעים מפני קבלת ייעוץ, למרות היתרונות הטמונים בכך:
ראשית, מדובר בהוצאה כספית. אמנם זו השקעה שמניבה פירות ולא רק משדרגת את העסק אלא גם מחזקת את המשפחה, אולם אף על פי כן לא קל לאף עסק להגדיל את סעיף ההוצאות. יחד עם זאת אסור לשכוח שבמקרים רבים פונים עסקים לקבלת ייעוץ לעסק משפחתי רק לאחר שהמצב החמיר מאוד, ואז המשאבים הנדרשים לשם תיקון המצב גבוהים מאלה שהיו נדרשים כדי למנוע את ההתדרדרות.
סיבה שנייה היא הקושי "לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ": לא תמיד בני המשפחה מצליחים לבצע הפרדה מוחלטת בין העסק לבין המשפחה, ולמעשה ברוב המקרים מחלחלים מתחים משפחתיים אל העסק, והחשש הוא שקבלת ייעוץ לעסק משפחתי תאלץ את בני המשפחה לשתף אדם זר בתחושות ורגשות אינטימיים. החשש הוא מובן, ומוצדק, אולם חשוב לזכור שטיבם של מתחים להתפרץ ודווקא עירוב איש מקצוע שאינו מעורב רגשית בנושא מסייע לפוגג אותם ובסופו של דבר להבטיח התנהלות מיטיבה של העסק עבור כל בני המשפחה.
המחסום השלישי בפני קבלת ייעוץ מקצועי יקר ערך הוא התחושה ש"אנחנו לא צריכים את זה", מתוך אמונה שגם העסק וגם המשפחה מתנהלים בצורה נכונה וכך גם הסינרגיה ביניהם. כדאי לקחת בחשבון שגם אם העסק מצליח והמשפחה מאושרת, הרי שייעוץ איכותי עשוי לסייע לעסק לבצע קפיצת מדרגה נוספת ולהעלות עוד יותר גם את מפלס האושר והנחת של בני המשפחה.
מה כולל ייעוץ לעסקים משפחתיים?
באופן טבעי "ייעוץ לעסק משפחתי" הוא קונספט רחב מאוד, והייעוץ הספציפי משתנה מעסק לעסק בהתאם לתחום הפעילות, הקשיים איתם הוא מתמודד והאופי של בני המשפחה המעורבים בו.
באופן כללי ניתן לחלק ייעוץ לעסק משפחתי ל- 4 תחומים: מציאת איזון בין צרכי העסק לבין הרצונות השונים של בני המשפחה, יצירת מנגנונים לפתרון קונפליקטים והטמעת עקרונות התקשורת המקרבת בבני המשפחה, קביעת היררכיה מתאימה ועקרונות ניהול אופטימליים עבור העסק המשפחתי הספציפי, ובראש ובראשונה גיבוש חזון משותף והגדרת יעדים לעסק ולמשפחה גם יחד.
במסגרת מציאת האיזון בין העסק למשפחה מומלץ, למשל, שלא לשלם שכר מופרז לחלק מבני המשפחה וגם לא לכולם, לא להעסיק בן משפחה בתפקיד שאינו מתאים לו או שלא עבר הכשרה מתאימה כדי למלא אותו. כמו כן כדאי לא לכפות על בני משפחה הצטרפות לעסק המשפחתי.
יצירת מנגנונים מוסכמים לפתרון קונפליקטים הוא מרכיב מהותי של ייעוץ לעסק משפחתי, שהרי בכל עסק מתגלים משברים וסכסוכים וחשוב מאוד כי אלה לא יזלגו אל התא המשפחתי.
היררכיה נכונה וחלוקת תפקידים הם דבר מובן מאליו בעסק "רגיל", אולם בעסק משפחתי לא תמיד מקפידים על כך, ולפעמים רק ייעוץ חיצוני מסייע לראות מהי בעצם ההיררכיה הנכונה ואיך לחלק את המטלות ואת תחומי האחריות בדרך האופטימלית.
המאמר בחסות אתר דורות – ייעוץ לעסק משפחתי www.dorot.biz