הליך קביעת אובדן כושר עבודה בביטוח לאומי
כל החיים לימדו אותנו שכשנהיה מבוגרים יגיע הרגע שלנו לתפוס מקום במעגל העבודה ולתרום את חלקנו לחברה, עד שהאמונה הזו מושרשת אצלנו בצורה עמוקה. אבל מה קורה כשאדם מאבד את היכולת שלו לעבוד?
אנחנו לא יודעים כלום בחיים האלה, ובטח שלא שולטים במה שמתרחש. כל אחד מאיתנו עלול להיתקל במשהו שיכול לשנות לגמרי את המסע האישי והמקצועי שלו. וזה כולל את האפשרות לקבל 100 אחוז אובדן כושר עבודה ממוסד ביטוח לאומי.
אובדן כושר עבודה אמנם נראה כמו מצב פיזי בלבד, אבל למעשה הוא נוגע בנקודות עמוקות שקשורות לתחושת המהות שלנו בתור בני אדם. אנשים שמאבדים את היכולת שלהם לעבוד, עלולים לחוות משברים אישיים ולאבד את תחושת המשמעות.
בראש ובראשונה חשוב להתייחס למובן הכלכלי. הרי רק לפני רגע אותם אנשים יכלו לפרנס את עצמם בכבוד עם משכורת של אלפי ועשרות אלפי שקלים בחודש. ויום אחד – או בתהליך הדרגתי – הם כבר לא יכולים לקיים את עצמם. וזקוקים לעזרה משמעותית.
חושבים שאתם זכאים לקבל קצבת נכות מביטוח לאומי? הגעתם למקום הנכון. מה נחשב לאובדן כושר עבודה? איך ניתן לתבוע זכויות מביטוח לאומי? התשובות לשאלות מחכות לכם בהמשך המאמר.
מה זה אומר אובדן כושר עבודה?
לפני שאנחנו קופצים לדבר על הדרך שבה תוכלו להגיש את התביעה, חשוב להתעכב רגע על הבסיס ולדבר על המושג "אובדן כושר עבודה". אותו מצב מקיף קשת רחבה של אתגרים שנולדו מבעיה רפואית פיזית או נפשית.
זה יכול להיות מצב זמני שנוצר בגלל מחלה או פציעה פתאומית, או מצב קבוע של נכות. יש דרגות שונות של אי כשירות.
ככל שאנחנו יורדים לעומק המורכבות של התופעה הזו, מתבהר שיש לה השפעה רחבה על האוכלוסייה בישראל. חברות למימוש זכויות רפואיות שונות קיימות על מנת להביא את הצדק עבור אלו שנפגעו וזקוקים לעזרה.
הגשת בקשה לביטוח לאומי
חברות ביטוח פרטיות מציעות מוצר פיננסי שנקרא "ביטוח נכות", שעשוי לכסות מוטבים מפני מצבים של אובדן כושר עבודה. אבל גם אם לא התבטחתם בעצמכם, תוכלו לתבוע את הפיצויים המגיעים לכם מהמוסד לביטוח לאומי (שמפעיל כיסוי ביטוחי לכלל אזרחי ישראל).
אלה שלוש הקטגוריות:
נכות כללית – אחוזי נכות כללית שנקבעים בוועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי. דרגות אי הכשירות השונות הן: 60, 65, 74 ו-100 אחוזים שמשקפים את גובה הפיצוי שהתובע עשוי לקבל (75 אחוזי נכות ומעלה מזכים את האדם במאה אחוז קצבה).
נפגעי תאונות – אנשים שעברו תאונה וסובלים כעת מפגיעות זמניות שלא מאפשרות להם לעבוד יהיו זכאים לפיצוי כספי למשך תשעים ימים. אם מדובר בפציעות קבועות, יהיה על אותו אדם לעבור ועדה רפואית בביטוח לאומי ולהגיש תביעת נכות כללית.
נפגעי תאונות עבודה – עובדים שעברו תאונה במהלך יום עבודה ולא יכולים להמשיך לבצע את מלאכתם כראוי. גם כאן צריך להבדיל בין מצבים זמניים למצבים קבועים.