רשלנות רפואית בלידה
הגחתו של תינוק חדש לאוויר העולם היא הרגע המפעים ביותר בחיי המשפחה – רגע שלקראתו מייחלים תשעה חודשים ואף יותר והוא מחולל טלטלה רגשית של ממש. אבל, למרבה הצער, על אף ההתקדמות העצומה של הרפואה המודרנית והיכולות הגבוהות שלה, עדיין ייתכנו מקרים שבהם האירוע המשמח הופך לטראגי כשעקב סיבוך כלשהו נגרם נזק ליולדת או ליילוד. בחלק ממקרים אלה הנזק הוא תוצאה של רשלנות רפואית בלידה, כלומר התנהלות לא תקינה של הצוות המיילד, וכשכך הדבר מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות בגין רשלנות רפואית, ובפרט ברשלנות רפואית בהריון ובלידה, על מנת למצות את הזכויות גם אם קבלת פיצוי לא תאיין את הכאב.
סוגי רשלנות רפואית בלידה
"רשלנות רפואית בלידה" היא מונח רחב יריעה המאגד תחת כנפיו מספר מקרים.
מקרה נפוץ במיוחד הוא אי ביצוע ניתוח קיסרי, למרות שהנסיבות מחייבות זאת ובפרט כשמדובר בעובר גדול מאוד, כלומר כזה השוקל למעלה מארבעה ק"ג ושרוחב כתפיו אף הוא מעל הממוצע במידה ניכרת.
סוג אחר של רשלנות רפואית בלידה הוא ביצוע כושל שלה. חשוב להדגיש שלא מדובר בטעות אנוש, שלמרבה הצער עלולה להתרחש, אלא בהתנהלות בלתי סבירה לחלוטין, ובפרט כשמדובר בלידת ואקום (למשל, רופא מיילד המפעיל כוח רב מדי בצורה קיצונית וגורם לעובר נזק נוירולוגי ניכר) או לידת מלקחיים (למשל, ביצוע לידה כזו גם אם אין פתיחה מלאה של צוואר הרחם).
מקרים נוספים שעלולים להסתיים בנזק בלתי הפיך לעובר הם כאלה שבהם מצוקה עוברית לא מאותרת בזמן על אף פעילות תקינה של מכשירי הניטור או בשל כשל של מכשירים אלה.
אי נוכחותו של רופא מומחה, על אף שעל פי הנהלים הייתה חובה כזו, מהווה אף היא עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית בלידה וכך גם מקרים שבהם לא קיבלו היולדת ובני משפחתה את כל המידע הרלוונטי והחשוב לקראת הלידה, הסיבוכים שעלולים לצוץ, הסיכונים והאפשרויות העומדות בפניהם, ובעצם נמנעה מהם היכולת להחליט על סמך תמונת מצב מקיפה ומלאה.
חשוב להדגיש כי סיכוייה של תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון או רשלנות רפואית בלידה אינם נגזרת של חומרת הנזק שנגרם ליילוד או ליולדת, אלא נקבעים לפי מידת אי הסבירות שבהתנהלות הצוות הרפואי ("מבחן הרופא הסביר") ועל כן חשוב לפנות לעו"ד בעל ניסיון רב בתחום.
אילו נזקים נגרמים כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה?
גם כשהתנהלות הרופאים במהלך ההיריון והלידה תקינה ואף למעלה מכך, עדיין ייתכנו מקרים שבהם נולד תינוק הסובל ממום כזה או אחר, ולמרבה הצער גם פגיעה באם היא לא תרחיש בלתי אפשרי, כך שכאמור לא כל נזק הוא עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית בלידה.
יחד עם זאת, יש לדעת שבחלק לא מבוטל מהמקרים הבאים, ניתן היה למנוע את הפגיעה ביילוד, ביולדת ובמשפחה כולה:
שיתוק מוחין – פגיעה מוטורית בלתי הפיכה וחמורה במיוחד שהופכת את חיי התינוק, ובהמשך הילד, לרוויי מצוקות שונות.
מוגבלות שכלית התפתחותית – רשלנות רפואית בלידה שגורמת לאיחור קריטי באבחון פגיעה בזרימת החמצן אל מוחו של העובר עלולה להוביל ללידת תינוק הסובל ממוגבלות שכלית התפתחותית (מה שבעבר כונה "פיגור שכלי", וגם אם הביטוי העכשווי צורם פחות, הרי שהמצוקה לא פחות קשה). מוגבלות זו עשויה להיות גם תוצאה של תסמונת דאון, ואם זו לא אובחנה במהלך ההיריון הרי שיש מקום לשקול תביעה בגין רשלנות רפואית בהריון.
תסמונת אשרמן – נזק חמור הנגרם לרחם בשל אי ניקויו משאריות השליה לאחר הלידה או בעקבות הפלה המתבצעת בצורה כושלת, ושעלול לגרום אף לעקרות בלתי הפיכה.
לפרטים נוספים אודות רשלנות רפואית בלידה או בהריון הכנסו לאתר www.dinil.co.il .